keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Pohdintaa ruokinnasta osa II

Kiinnostaako raakaruokinta? Vai yhdistäisikö nappulat ja lihan kattavaksi 50/50 malliksi? NEU:stakin olet ehkä joskus kuullut puhuttavan? Vai vannotko pelkän nappulan nimeen? Niin, siinäpä kysymyksiä, joista käydään välillä kiivastakin keskustelua pitkin nettiä.

Oikeanlaisen ruokinnan tärkeyttä ei voi koskaan korostaa liikaa. Ainakaan minä en voi. Siksipä päätin ottaa asian jälleen esille, koska ruokinta ja sen suunnittelu omille koirilleni on lähellä sydäntä. Haluan, että koirat voivat kokonaisvaltaisesti hyvin, sillä ruokinta on yksi niistä peruspilareista, joka täytyy olla kunnossa. Vuosien varrella on tullut vastaan paljon uutta tietoa ja niiden pohjalta olen yrittänyt sisäistää oppimaani parhaalla mahdollisella tavalla - omien koirieni kautta. Toki pyrin edelleen varmistamaan joltain osaavammalta, jos teen jotain radikaalia muutoksia. Pääsääntöisesti pysyn siinä rajalla, että voin asiasta omatoimisesti suoriutua. Joskus Alman junnuiässä pohdin blogissa nuoren ja aikuisen koiran ruokintaa. Tällä hetkellä tuntuu, että silloin mentiin ihan pintaliitoa ja sen vuoksi halusin ottaa asian uudestaan esille. Monenlaiset luennot ja koulutukset on käyty koskien ruokintaa, joten nyt kokonaisuus on kenties hiukan kattavampi?

Kuva (c) Maukas.fi
Edelleen ruonkintatyylejä on monia ja jokainen niitä sitten muokkaa omalle koiralleen sopivaksi. Mutta mikä on sopiva ja mitä kaikkea se pitää sisällään? Yhtä oikeaa vastausta tähän tuskin kukaan saa aikaiseksi, sillä jokainen koira on yksilö. Ruokintamallit ovat suuntaa-antavia ja kokeilut täytyy puhtaasti tehdä ajan kanssa. Koiran lihapitoinen ruokinta on kallista, vaikka miten päin asiaa tarkastelee. Toki paljon on myös omasta periaatteesta kiinni, mitä pitää tärkeänä ja mistä haluaa pihistää. Mutta oletuksena kaiketi on se, että esim. luonnonmukainen ruokinta kaikkine lisineen käy enemmän kukkaron päälle, kun pelkän nappulan syöttäminen. Ainakin omalla kohdallani asia meni näin. Tiesinpä ainakin tasan tarkkaan, mitä koirani saavat ja miten paljon. Laskin ja Katiskan taulukot olivat ahkerassa käytössä. Monenlaista on kokeiltu, joten tässä omia ajatuksiani erilaisista malleista.

NEU pohjainen ruokinta

NEU puhututtaa paljon suuntaan ja toineen. Kävin jokin aika sitten NEUn perustajan, Ilmari Virtasen luennolla ihan mielenkiinnosta kuuntelemassa. Ennen luentoa en ollut juurikaan syöttänyt omilleni kyseistä ruokaa, mutta tuote oli kumminkin entuudestaan tuttu. Luento käsitteli lähinnä koiran suolistoa ja sitä, että NEU ruokana jäljittelee susilta jo tutuksi tullutta mallia. Maitohappobakteerit kuuluvat myös isona osana tuotteeseen ja niistä luennolla paljon puhuttiinkin. Itse luotan maitohappobakteerien tehoon ja syötän kuureina myös omilleni. Luennon jälkeen olin kutakuinkin vakuuttunut siitä, että alan syöttämään NEUta, sillä olihan sitä täysravintona mainostettu. Alma söikin nappulan rinnalla kyseistä tuotetta, mutta kovin nihkeästi. Maistuvuus ei ollut sieltä parhaasta päästä edes valikoiman rasvaisimmalla ruualla. Vilmalle tuotteet maistuivat paremmin, vaikka Alma on valehtelematta kävelevä komposti. Aamuruokana meillä meni vaihtelevasti, mutta pääsääntöisesti en alkanut syöttämään. Sen jälkeen kun tutustuin raakaruokinnan saloihin, niin käsitys NEUstakin muuttui. Tarkemmin kuin tutustuin mm. tuoteselosteeseen, niin valmistaja ei ilmoittanut kalsiumin määrää, mikä on aika mielenkiintoista. Tuotteen ravintoarvo täysravintona oli mielestäni kovin kaukaa haettua, sillä paljon jäi puuttumaan.. NEU jäi meiltä unholaan, koska en siitä tykännyt, mutta tiedän koiria, jotka sitä pääsääntöisesti syövät ja näyttävät hyvältä.

Raakaruokinta ja 50/50 malli

Raakaruokinnassa tärkeintä on erilaiset lihat. Meillä meni pääsääntöisesti sika-nautaa, hevosta ja ajoittain broileria. Lihat, joita syötetään oli luuttomia. Tämän lisäksi meillä annetaan raakoja lihaisia luita päivittäin (kalkkunana kaulat, broilerin siivet yms). Isoja putkiluita tai vastaavia ei juurikaan anneta. Kalsium saatiin siis luusta, joten sitä ei tarvinnut antaa purkista. Tähän toki käy kananmunankuoret, kalkkijauhe tai jokin muu vastaava. Täysipainoiseen ruokavalioon sisältyi myös kala, sisäelimet sekä kanannmunat. Vatsan toiminnan varmistamiseksi meillä oli käytössä pellavarouhe ja ajoittain kasvissoseet. Tämän lisäksi tarvittiin ADE-vitamiinit, sinkki ja lohiöljy/auringonkukkaöljy, glukosamiinilisä ja merilevä + kerran viikossa maksaa. Kaapit tuntuivat pursuavan erilaisista purkeista ja pakastin oli täynnä lihaa. Alma oli koekaniinina tälle ruokintatyylille ja hyvin se saatiinkin toimimaan. Koira voi kokonaisvaltaisesti hyvin ja jätösten määrän väheneminen oli ensimmäinen silmiin pistävä muutos. Meillä onneksi pystytään syömään luita ja rustoja ilman että vatsa menee sekaisin. Tämä tyyli ruokkia tuntui ainakin omaan kukkaroon, mutta mitäpä sitä ei koiransa hyvinvoinnin eteen tekisi. Tämä tyyli vaatii ruokkijalta aikaa ja kärsivällisyyttä. Tai ainakin itse laskin Katiskan taulukon avulla koiran ruokinnan kohdilleen ja sitä noudatin muutamia kuukausia. Sitten tämä vain jotenkin jäi ja hankin energiapitoista nappulaa rinnalle.
  Tästä pääsemme aiheeseen 50/50 ruokintamalli. Siitä olen kuullut paljon positiivista ja sitä käytän tällä hetkellä myös itse kummallekin koiralle. Puolet nappulaa ja puolet rakaa, simppeliä siis! Meillä aamulla koirat saavat lihaisia luita (kalkkunan kaulat, broilerin siivet yms) ja illalla lihalla höystetyt nappulat. Itse en syötä nappulaa niin paljoa, kuin pussin kyljessä annetaan ymmärtää. Tässä tapauksessa annos on jo puolet pienempi, mutta voi olla ettei aina tule laitettua niinkään paljoa. Kummatkin saavat myös säännöllisesti lohta tai siikaa sekä kanamunia. Tämä malli on huomattavasti helpompaa ainakin itselleni, kuin täysin toteutettu raakaruokinta. Raakaruokinnan loppumiseen taisi olla yhtenä syynä myös omistajan laiskuus.. Tällä nykyisellä tyylillä taataan vitamiinit ja hivenaineet sekä samalla lihan osuus koiran päivittäisessä ruoka-annoksesta on tiedossa. Annan silti lisänä sinkkiä, maitohappobakteeria ja D-vitamiinia sekä meillä menee säännöllisesti Nutrolinin ja Yamegan öljyt. Vilma syö nappulana Barking Head's Bad Hair Day ja Alma Royal Canin Trail 4300.




Jos alkaisin laskemaan, että miten monia nappulamerkkejä olen koirilleni niiden elinaikana kokeillut, niin eipä riittäisi kummankin käden sormet laskemaan. Vaihteluja on tehty koirasta johtuneista syistä kuin myös omistajan ailahtelevan mielen vuoksi. Vilmalla tuntuu menevän mikä vain nappula, mutta Alman nappulavalinta on tuottanut melkoisesti harmaita hiuksia.. Alma on todella aktiivinen ja energinen koira ja tällä myös tarkoitan joka sanaa. Se tarvitsee hurjasti energiaa, koska kuluttaa ihan kaiken. Jotenkin tuntuu, että se kuluttaa jo pelkällä olemisella vaikka miten paljon. Sille on pakko syöttää nappulan ohella rasvaista lihaa, että jaksaa. Aikasemmin olin jo hermoromahduksen partaalla koiran tyhjän mahan oksentamisen kanssa, koska sitä tapahtui vaikka kello kaulassa kuljin ja pidin huolta ettei ruokintavälit veny liian pitkiksi. Se taas osaltaan vaikutti vireyteen ja selvästi teki närästysoireita, joka taas vaikutti ruokahaluun. Noniin, oravanpyörä olikin sopivasti valmis! Tämä laittoi miettimään nappulavalintaa uusiksi ja tulin siihen tulokseen, että vaikka olen aina vannonut, etten ikään tule koirilleni Royalin tuotteita syöttämään, niin kaupasta lähti ystävän suosituksesta Trail 4300 mukaan. Se on tosin ainut, mitä kyseiseltä ruokavalmistajalta suostun syöttämään. Olin jopa Royalin kuluttajaneuvontaan yhteydessä ja vaadin saada tietää, mitä säilöntäaineita ruuassa on käytetty, koska tuoteseloste ei sitä kerro. Kuluttajaneuvonnan vastaus ja itse tuoteseloste vaikutti hyvältä ja plussana korkea proteiini ja rasva. Alma on nyt syönyt kyseistä ruokaa lihalla höystettynä kuukauden ja kertaakaan ei ole oksentanut tyhjää mahaa. Turkki on todella upeassa kunnossa, polkuanturat pehmoiset ja jätökset parhaimpia ikinä. Tämä on erittäin hyvä esimerkki siitä, että oli sitten miten tahansa herjattu ruokamerkki, mutta tulokset puhuvat puolestaan. Saisin varmasti puolet halvemmalla vastaavaa ruokaa, mutta pidättäydyn kumminkin tässä, koska kokemukset ovat olleet nyt niin positiivisia. Alma jaksaa myös päivän mittaan touhuta kaikenlaista ja virtaa on vielä illallakin! Tästä opin, että jos naapurin koira syö pedigreetä tai luppaa ja voi kaikin puolin hyvin, niin hyvä niin. Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle ja sen vuoksi on hurjan hankalaa alkaa suosittelemaan mitään ehdottomia vaihtoehtoja ruokinnan suhteen.

Miten te ruokitte koirianne ja onko tullut vastaan jotain todella hyvää tai vastaavasti jotain todella huonoa koskien ruokintatapoja tai jotain tiettyä tuotetta?

P.S Luvassa on kaiketi jo seuraavassa postauksessa jotain ihan uutta ja ihmeellistä, pysykääpä kuulolla!





13 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen teksti!
    Itse sovellan tuota 50/50 ruokinnassa jo pelkästään siksi etten ole kasvavalle nuorelle koiralle tohtinut syöttää pelkkää raakaa koska en luota siihen että osaisin antaa kaikki tarpeelliset kivennäis- ja hivenaineet + muut tarvittavat lisät. Ruokinnalla on suuri merkitys koiran hyvinvoinnissa ja olen huomannut että lihapäivinä tuon ulosanti on tuplasti parempaa kuin nappulalla ja se onkin saanut pohtimaan sitä että siirtyisikö kokonaan raa'alle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kaatui tuo muutaman kuukauden raakaruokintakokeilu siihen, että jäin miettimään saako koira kaiken tarvitsemansa. Luin paljon ja opiskelin sekä kävin luennoilla jne.. silti koen, että 50/50 on se meidän juttu. Ehkä vielä joskus siirränkin täysin raakaan, mutta olen sen verran perfektionisti että monet laskelmat täytyy tehdä ennen sitä! :D

      Poista
  2. Meillä kahlattiin samaan "ei sovi kaikille sormille ja varpaille"-tyyliin nappulaviidakossa, merkit meni ja tuli, vaihdettiin, vakoiltiin koirien paskoja ja putsattiin korvia jne. Kun on useampi koira, jokainen reagoi vaihtoihin eritavalla ja sopeutuminen uusiin ruokiin vie aikaa - alkoi sekin harmittamaan. Yhellä meni korvat, toisella tuli pierut, yhtä kynsitti ja yhelle ei vaan maistu. Ja taas sama rumba alusta. Lopussakin syötin Acanan Sport&Agilitya, energiaa siinä riitti hyvin ja koirat tykkäsi siitä, kelleen ei tullu mitään sen suurempaa oiretta.

    Mutta ajattelin, että jos kerta tilaan saksasta asti niille ruuan, maksan ihteni kipeäksi ja silti jää tunne että jotain puuttuu - järjestin paikkakunnalle raakaruokintaluennon ja siitä lähtien en ole nappuloita enää ostanut. On mulla koirat aina syöny jokseenkin 50/50mallilla, mutta joku koira reagoi ripaskalla jos kupissa oli sekä lihaa että napuja.

    Ja nyt kun niitä katsoo, se oli tähänastisen koiranpidon paras päätös. Yksikään koira ei kynsiydy, ei töhni korvat tai silmät, niiden karva kiiltää ympäri vuoden (kiitos lohen), ei pieruja eikä pökylän vahtaamista. Aluksi ruokinta tuntui kamalan hankaleelta kun oli purkkia ja purnukkaa - mitäs sitten? Ainakin tietää mitä sinne kuppiin menee. Mulla on sinkki, merilevä ja d-vitamiini tuossa pöydällä pienissä ihanissa lasipurkeissa. Omegaöljy ja kananmunat sitte kaapissa piilossa. Morttelilla pistän munankuoret ruuan sekaan jauhoksi. Magnesiumia saavat kuurina.

    Kyllä olen tyytyväinen, en vaihtais enää nappulaan takasin. Pentu joka nyt on talossa 6kk ikäinen, syö vielä toisen aterian päivässä napuja. Mutta silläkin pääpaino alkaa siirtyä raakaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että raakaruokinnalla olet päässyt näihin tuloksiin! Ehkäpä minäkin vielä joku kaunis päivä kaivan kaikki purnukat ja muut pöydälle ja palauttelen mieleen raakaruokinnan niksit. Reissussa tuo tyyli oli vähän hankala.. varsinkin pidemmillä reissuilla. Niin no kyllä me Liettuassakin ostettiin koirille merketeista lihoja jne, mutta kyllä se nappula on niin näppärä ottaa mukaan. Itselle on tärkeä tietää mitä se kuppi sisältää, joten siksi meillä menee se vähintään puolet raakaa. Varsinkin Almalle nappula on ollut hyvä valinta lisäksi, koska tehdään niin paljon sen kanssa kaikenlaista. :)

      Poista
  3. Meillä syö nykyään molemmat Valio puriste extra energiaa enkä voisi olla tyytyväisempi koirien kuntoon. Rockyn kanssanon pitkään sohlattu, että löytyisi tarpeeksi energiapitoinen ruoka ja joka imeytyy. Täällä ei kanssa pysty sanomaan miten monia nappuloita ollaan kokeiltu. Mutta nyt löytyi tuo ja pois ei enään vaihdeta.

    Tykkään välillä tehdä lihaista puuroa ja tällöin koirat saa toisen ruuan nappulana ja toisen puurona. Erilaisia lihaisia luita saavat aina välillä kun mahat sen kestää. Raakaruokintaa täällä on kans kokeiltu, mutta kahden ison koiran kanssa se tosiaan käy kukkarolle eikä silloinkaan ollut näin hyvää vaikutusta mm. Koirien ulkoiseen olomuotoon. Tämän nykyisin ruokintatavan kanssa huomasin todella nopeasti miten turkit parani, Rocky lihoi mikä oli todella hyvä juttu ja nyt se on hyvä. Myös henkisesti koirat voi selvästi paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sopiva ruoka on löytynyt ja tulokset puhuvat puolestaan! Olen paljon kuullut metsästävien koirien omistajilta hyvää juuri tuosta Valion nappulasta. Sekin kävi mielessä, kun sopivaa aktiivisen koiran ruoka aloin etsimään. Turha sitä on rahojaan tuhlata mihinkään sellaiseen, jossa ei näy mitään tulosta. Parempi se on etsiä se hyvin sulava ja maistuva ruoka, jolla koira voi hyvin. Siinä ei rahat mene hukkaan! :)

      Poista
  4. Mitä on NEU ruokinta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolta löytyy kattavasti tietoa NEUsta ja itse tuotteen perustajasta Ilmari Virtasesta :) http://www.neufrau.net/neufrau/tuotteet.html

      Poista
  5. Hei! Haluaisin kysyä, mihin perustat mainintasi lihaisista luista:

    "Raakaruokinnassa tärkeintä on erilaiset lihat. Tämän lisäksi annetaan raakoja lihaisia luita päivittäin. Ettei ihan kaikkea tarvitsisi tässä mallissa syöttää purkista, niin luuaineksen tarve koiralla on 2g per koiran painokilo."

    Tästä voisi ymmärtää, että raakaruokintaan kuuluu olennaisena osana luiden antaminen päivittäin. Luusta saatava kalsium on tietysti olennaisin asia ja hampaiden hyvinvointi ja ajanviete tulee extrana. Eri asia on, jos tarkoitat tällä vain omia toimintatapojasi. Myöskään luiden ja rustojen koosta ei ole puhetta. Katiskasta lainattua:

    "Kalsiumin saantia pidetään usein ruokinnassa mineraaleista suurimpana ongelmana, vaikka se itse asiassa on ehkä helpoin. Kalsiumista on kirjoitettu eniten, koska sitä on ”helpoimpana” mineraalina tutkittu eniten. Siksi se on noussut eräällä tavalla ylikorostuneeseen asemaan. Samalla painotukset kalsiumin roolissa ruokinnassa sekä koiran kehitykselle ja terveydelle ovat lähteneet sivupoluille. Oleellista on absoluuttinen saanti, ei mikään muu. Jos raakaruokinnassa käytetään edes hivenen luita, tai ns. koirien jauhelihoja, joihin on jauhettu luuta, niin kalsiumista ei ole käytännössä koskaan puutetta."

    "Raakaruokinnassa kalsiumia saa riittävästi kun ruuassa on luita gramma per painokilo, tai kun ruokaan jauhetusta luusta saadaan kalsiumia noin 0,5 % ruuan märkäpainosta" ( http://www.katiska.info/ravitsemus/kivennaisaineet/kalsium/ ).

    Tarkoitatko luuaineksella eri muodossa olevaa luuta, kuin tässä Katiskassa mainitussa? Luiden syöttäminen joka päivä kuulostaa omaan korvaan vaan suurelta määrältä. Kaikille luut eivät sopi ollenkaan ja siihen viittasitkin, kun sanoit että sopii teidän koirille. Hyvä niin! Mutta mietin silti, miksi annat luita joka päivä. Kalsiumin saantiin pienempikin määrä riittäisi ja etenkin 50/50 mallilla syötettäessä useat ovat sitä mieltä että lisäkalsiumia ei enää tarvita, koska useimmissa nappulamerkeissä sitä on tarpeeksi.

    "Tästä pääsemme aiheeseen 50/50 ruokintamalli. Siitä olen kuullut paljon positiivista ja sitä käytän tällä hetkellä myös itse kummallekin koiralle. Puolet nappulaa ja puolet rakaa, simppeliä siis! Meillä aamulla koirat saavat lihaisia luita tai rustoja ja illalla nappulat" --> Tästä voi saada sellaisen kuvan, että varsinaista lihaa ei ole. Kiinnostaisi tietää, mitä lihoja syötät luiden, rustojen ja kalan lisäksi?

    Anteeksi pilkunviilaukset, raakaruokinta ja 50/50 malli kiehtoo vaan itseä sen verran ja aina haluaa itsekin oppia lisää. Tällä hetkellä oma valkkari on 50/50-mallilla myös ja meillä lihana tällä hetkellä naudan pentujauheliha, sian sydänjauheliha ja naudan pienikokoisia luita tai raakoja broilerinkoipia silloin tällöin ajanvietteeksi ja hampaiden puhdistukseen. Rasvaisimmat lihat eivät käy närästyksen takia. Lisänä annan Möller tuplaa (sis D ja iho ja turkki näyttää kaipaavan lisäomegoja), sinkkiä, ja hevospuolen nivelravinnetta. Meillä on myös tyhjän mahan oksentelija, jolle ainoa apua tuova ratkaisu on ollut muuttaa ruokintaa epäsäännöllisemmäksi, jolloin koira ei odota ruokaa ja mahahappoja ehdi muodostua tyhjän pantiksi. Siltikin ehtii vahinkoja joskus sattua, kun on tullut luisuttua taas liian säännölliseen rytmiin. Toistaiseksi ainakin mennään 2 krt/pv ruokinnalla, kun en uskalla närästyksen takia ja koiran vielä ollessa noin nuori (9 kk) vaihtaa kertaan päivässä.

    Blogiasi on mukava lueskella, etenkin kun saa seurailla samanrotuisten koiruuksien puuhia. :) Onnea ja menestystä harrastuksiin ja ruokintaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kattavasta kommentista, hienoa, että on olemassa näin tarkkasilmäisiä ihmisiä! Teksti on kirjoitettu yövuoron aikana, joten anteeksi annettakoon pienet ajatusvirheet :D

      Ihan ensin kommenttisi lukemisen jälkeen tuli totaalinen unohdus tuon kalsiumin tarpeen suhteen. Mielessä pyöri vaan se sinkki 2mg/per painokilo, soooriii :D

      Lihaisilla luilla tarkoitan meidän arjessa lähinnä kalkkunan kauloja, broilerin siipiä yms, eli en mitään putkiluita tai muita vastaavia "isoja luita" päivittäin annettavaksi. Isompia rustoja saavat pari kertaa viikossa ajanvietteeksi ja hampaiden hoitoon. Kalsium tulee saada joka päivä ja kun meillä ei nappuloita mene niin paljon, kun pussin ohjeessa on, niin en olisi huolissani kalsiumin suhteen. Toki lasken päivittäisen annoksen sisällön, mutta pitkälti menen "mututuntumalla" ja katson koiran kokonaisvaltaista olemusta.

      Meillä syödään lihoina pääsääntöisesti sika-nautaa, hevosta ja joskus broileria. Muutkin varmaan menee, mutta näillä ollaan hyvin pärjätty. Lihat on kaikki luuttomia, ettei tässä tule se kalsium ongelma. Sisäelimiä laitan ajoittain lihojen joukkoon.

      Kiva, että blogi miellyttää! Hauskaa syksyn jatkoa teille :)

      Poista
  6. Täytyy antaa sulle pointsit siitä, että olet avoin koirien ruokkimisen suhteen! Monet, kun juurtuvat siihen yhteen merkkiin tai tyyliin, joka sitten ”sopii kaikille”. Joka tapauksessa mielenkiintoinen teksti, ja tuli uuttakin opittua, sillä en ollut koskaan kuullut mistään NEUsta! :)

    Meillä koirat porskuttaa WCF Meaty Greenillä menemään (+random kotiruokaa seassa). Tyytyväinen olen tuohon merkkiin, kun sopii Jetillekin todella hyvin, vaikka se onkin hieman herkkävatsainen. Kaipa se oli sen päänsäryn arvoista, kun etsi uutta sopivaa ruokamerkkiä illalla... :’D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä itsekin aikoinaan vannoin Happy Dogin nimeen ja suosittelin sitä monelle... vaan eipä se ollutkaan mikään kummoisempi valinta aktiivisille koirille. Iho hilseili ja polkuanturat olivat kovin karheat. Maistuvuuskin alkoi kärsiä. Alma kasvoi sillä ja olin tyytyväinen tuotteeseen sen tietyn ajan. Niinpä lähdin kokeilemaan moooonia muita ja ajattelin ettei minkään merkin nimeen voi vannoa täysin. Siksi on siis mahdoton alkaa suosittelemaan jotain tiettyä. Toki voi kokeilla, mutta vannomaan en mene mistään mikä liittyy koiran ruokintaan. Royal Canin on ollut aina mustalla listalla ja jos joku ystäväni on sitä koiralleen syöttänyt, niin olen ihan kauhistellut. No kuinkas kävikään.. Alma syö Trail 4300 ruokaa 50/50 mallilla ja voi paremmin kuin koskaan ihan kokonaisvaltaisesti. En toki edelleenkään mene vannomaan sen ruokamerkin nimeen, mutta tähän olen itse tyytyväinen :)

      Poista
  7. Hyvä postaus itselle ajankohtaisesta aiheesta, vaikka onkin jo vuoden vanha. Kodasta on teini-iän myötä tullut kauheen nirso ja lisäksi se on hieman herkkävatsainen. Kesällä uiminen kuivattaa ihoa ja turkkia, joten rasvojen/öljyjen määrästä täytyy pitää huolta. Oon nyt syöttäny 50/50 -tyylillä, tai ehkä enemmän 40/60 eli enemmän lihaa, mutta täytyy vielä seurailla että miten tää alkaa sujumaan. Meillä menee Hill'sin nappula, lihana naudanjauheliha (ihan atrian tms, koska Koda ei suostu syömään koirille tarkoitettuja naudanjauhelihoja raakana...), Maukkaan lohi, lisäksi nirsouden apuna naudanmahaa hieman ruuan sekaan. Pari kertaa viikossa lisäksi naudanmaksaa ja naudanrustoluuta. Ruuan sekaan menee myös nutrolinin iho&turkki. Myös itsetehtyä kasvissosetta menee muutaman kerran viikossa mahan kunnon vuoksi. Tuota pellavarouhetta voisi kokeilla mahalle ja varovasti myös voisi kokeilla kananmunaa, lisäksi vois tota maitohappobakteeria testata!

    Mua vähän ärsyttää, että tuntuu ettei esim eläinlääkärit oo perehtyny yhtään näihin ravitsemusasioihin ja tuntuu että vastaukseksi ei saa mitään järkevää, kun siellä jotain kysyy. Me kuitenkin koiran kanssa paljon harrastetaan ja energian- ja ravintoaineidensaannin turvaaminen olis tosi tärkeetä, etenkin ton nuoren ja vielä lihasmassaa kasvattavan koiran kanssa. Mut ei kai sitä omalle koiralle sopivaa löydä kuin kokeilemalla...

    VastaaPoista