perjantai 2. tammikuuta 2015

Pohdintaa sieltä ja täältä

Viime vuoden voisi nyt laittaa purkkiin ja toivoa, että tuleva vuosi olisi vähintään yhtä kiva. Toivon tosin, että viime vuodesta jääneet taakat jäivät vuodenvaihteen taakse ja nyt alkaisi se parempi arki. Liian paljon tuli pyörittyä sellaisten asioiden ympärillä, joista tuli vain pahaa mieltä ja ahdistusta. Uuden vuoden lupauksena soin itselleni luvan nauttia elämästä ja kaikesta siitä mitä minulla on. Liian harvoin tulee ajateltua sitä, että mikä tekee oikeasti onnelliseksi.. nykyään menen vain kello kaulassa hurjaa vauhtia sitä rutinoitua arkea ajatellen, että kunhan tästä päivästä taas selvitään. Ei, siihen tulee nyt muutos. Tulevana vuonna aion tehdä järkeviä suunnitelmia ja yrittää mahdollisuuksien mukaan täyttää ne. Jos ne eivät täyty, niin sitten ne eivät vain täyty. So simple! Treenirintamalle otan realistisia tavoitteita kummallekkin koiralle ja ennen kaikkea itselleni ohjaajana. Ostan sen kauan kaivatun kalenterin ja alan kontrolloimaan menoja ja asioita niinkun kaikki muutkin järkevät ihmiset..


Toinen asia mikä on pitkään jo pyörinyt mielessä on blogiin tulleet ilkeäsävyiset kommentit anonyymeilta. Perinpohjainen pohjalainen on kasvatettu siihen ajatusmaailmaan, että jos on jotain sanomista niin se sanotaan päin naamaa, eikä mistään nimimerkkien takaa. Sellainen ei ole mitään muuta, kun lapsellista ja raukkamaista. Jos viitsii nähdä sen vaivan ja kirjoittaa kommenttikenttään jotain, niin reippaasti vain oma nimi mukaan. Jos nimeä ei ole, niin kommentit menee suoraan roskapostiin, niinkun tähänkin mennessä. Joku saattaa tässä vaiheessa ajatella, etten uskalla julkaista vähääkään negatiivia kommentteja, koska elämäni on niin vaalenpunaista ja pumpulista tehtyä. Uskallan kyllä, siitä se ei ole kiinni. Tämän kaiken tarkoitus on erotella jyvät akanoista. Palautetta otetaan siis vastaan niiltä, joilla on pokkaa tuoda mielipiteensä esiin ihan nimen kera. Minä en yöuniani menetä, vaikka kommentteja on saapunut sata ja niistä puolet on ilkeitä. Lähinnä naureskellen ja säälien tätä kyseisen kommentin kirjoittajaa poistan kommentin sitä julkaisematta. Tässä pienenpieni tietoisku; Moni blogin ylläpitämisestä tietämätön ei varmaankaan ole tullut ajatelleeksi, että blogissa on näppärä loki, josta näkyy melko hyvin, että mistä päin niitä kävijöitä on tullut ja minkä sivujen kautta.


Mutta nyt muihin aiheisiin. Joulu sekä uusi vuosi oli ja meni. Joulun aika oli taas ihan uudenlaista, kun talossa pyöri kaksi innokasta karvakorvaa. Lahjojen jaossa Alma päätti ottaa varaslähdön ja repi jo omansa ennen muita. Joulupaperit oli ihan superkiva juttua ja niiden kanssa aika kului mukavasti! Itse sain siskoltani ihanan lasilla päällystetyn taulun Almasta. Porukoille teetätimme koirista canvastaulun, joka koristaa nyt olohuoneen seinää ihan aitiopaikalla. Uuden vuoden juhlinta otettiin myös rauhallisesti ja Alma otti hienosti äidistään mallia rakettien suhteen. Aluksi oli ilmassa pientä uhittelua ja pullistelua pauketta kohtaan, mutta kun mentiin ulos, niin Alma istui nätisti vieressäni ihan hiljaa. Pelosta ei ollut merkkejäkään, lähinnä oman reviirin vartiointi oli enemmän pennun mielessä. Loppuilta menikin äidin kanssa nukkuessa paukkeesta välittämättä. Hieno pentu!


Koiran ruokinnasta on niin paljon mielipiteitä kun on koiranomistajiakin. Niinpä siitä asiasta en ala ketään valistamaan, vaan ajattelin kertoa, että miten meillä koirat ruokitaan. Moni on sitä joskus kysynytkin. Itse olen aina melkeinpä vannonut kuivanappulan nimeen varsinkin kasvavan koiran ruokinnassa. Toki raakaruoka on myös osana monipuolista ruokavaliota. Meillä kummatkin koirat syövät Happy Dog sarjan laadukkaita ruokia. Tuo ruokamerkki on itselle ennestään vieras, mutta ajattelin kokeilla sitä ihmisten hyvien käyttökokemusten vuoksi. Alma on kasvanut kokonaan sillä (Maxi Baby, Maxi Junior nyt Maxi Adult) ja sillä on ihan suorat jalat sekä kasvu on tapahtunut tasaisesti ilman mitään pyrähdyksiä. Siirsin sen jo aikuisen koiran ruokaan pari viikkoa sitten alhaisemman proteiinipitoisuuden vuoksi. Ruoka on myös hyvin sulavaa eikä sitä tarvitse isoja määriä syöttää. Se kattaa aktiivisenkin koiran ravinnontarpeen hyvin. Kuparin määrä puhututtaa usein valkoisten koirien ruokinnassa, joten itse kiinnitin myös tähän asiaan huomiota. Happy Dogissa kuparin määrä on onneksi minimaalinen verrattuna moneen muuhun. Kupari voi aiheuttaa porkkanan tavoin valkoiseen turkkiin riistan väriä. Vilma on syönyt myös pentujen jälkeen kyseisen valmistajan ruokia ja vatsa ei ole kyllä ikään ollut noin hyvässä kunnossa eikä turkki noin paksu.
  Usein kuulee puhuttavan myös nappuloiden maistuvuudesta. Ruokia vaihdellaan sen vuoksi, kun koira ei vaan syö. Tämän ruuan kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa sen suhteen. Kuppi tyhjenee kummallakin hyvin ja ruuasta selvästi tykätään. Napuja voi käyttää jopa palkkaukseen. Kummatkin syövät tosiaan muutamia kertoja viikossa raakoja luita ja lihaa. Maitohappobakteerivalmisteita olen myös käyttänyt kummallakin ihan vatsan ja ihon hyvinvointiin. Nutrolinin öljyt ovat kummallakin käytössä ja turkit ovatkin sen mukaiset. Tällä hetkellä tuntuu, että pidättäydymme Happy Dogissa, vaikka saatavuus onkin näillä lakeuksilla todella huonoa. Hyvä ruoka, suosittelen kokeilemaan!15 kommenttia:

 1. Happy Dogin ruoka on kyllä todella hyvää! Itse käytämme sitä myös koulussa projektikoiralle ja olen ajatellut siirtää oman koiranikin sille :)

  VastaaPoista
 2. Itse syötän myös happy dogia barffauksen lomassa. Mistä itse hommaat kyseiset nappulat? Itse olen tilannut zooplussalta mutta en ole tyytyväinen heidän kuljetus systeemiin, saako tätä nappulaa muuta kautta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Happu dogia saa ainakin koirapuisto.com verkkokaupasta ja tulee nopeesti.

   Poista
  2. Itse tilaan nyt zooplussalta, kun lähin jälleenmyyjä siirtyi niin todella kauas. Itse olen ollut zooplussan kuljetuksiin ihan tyytyväinen. Max 4 päivää ja paketti on kotiovella :)

   Poista
 3. Itse ostin aikaisemmin lähellä asuvalta jälleenmyyjältä, mutta nyt olen tilannut zooplussalta. Viikko menee tosin toimituksesa, mutta kun säkki alkaa olla puolillaan, niin saa laittaa tilausta menemään. Olisi kyllä tosin paljon helpompaa, jos säkin saisi vain hakea jostain läheltä.

  VastaaPoista
 4. Hei!
  ajattelin vain kun sinulla on niin ihana blogi että olisikos mahdollista semmoinen
  että seuraisit minun koira blogiani ja minä sinun:) seuraan takaisin heti kun seuraat minua mikäli tämä sopii:)
  ---> http://jellonat.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 5. Miten tuo ruokien vähäinen rasvamäärä? Pitääkö turkin hyvänä? Ja hiilihydraatteja on paljon...? Entä onko kokemuksia närästys koiralle, ja kutisevalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo alhainen rasva onkin ainut asia joka ruuassa mietityttää.. olen ajatellut asian niin, että annan rasvaa muussa muodossa, kun nappula sopii koiran vatsalle niin hyvin. Turkki ja iho voivat hyvin. Jatkossa voi kyllä olla, että siirryn rasvaisempaan ruokaan aikakin talven ajaksi, kun energiankulutus on isompaa. Minulla ei valitettavasti ole kokemusta kutisevan -tai närästyksestä kärsivän koiran ruokinnasta.

   Poista
 6. Onko vilma suomen mva? Ja meinaatko almalle mva:ta? Eli siis koska meete näyttelyihin? (Jos siis olette menossa :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilma ei ole mva. Siltä puuttuu hyväksytty luonnetesti ja kaksi sertiä. Nyt sekin pääsee taas aloittamaan näyttelyt ja onkn tällä tietoa menossa seuraavaksi Vaasaan. Almasta yritetään saada kaikenlaista ja valio on myös tavoitteena. Alma esiintyy seuraavaksi Turussa maaliskuun lopussa.

   Poista
  2. okei pitää tulla kattoon teidän kehää jos vain omaltani kerkeän (: sul on upeet koirat (:

   Poista
 7. Hei,
  Meillä on pian 1,5v iso, valkoinen, joka on osaa peruskäskyt (istu, maahan, tänne, paikka + lasten opettamia "extratemppuja") kyseessä on siis laumanvartija. Meidän murkkutyttö on sitten innostunut tokosta ja palveluskoirakokeista (sekä näyttelyihin, jonne ovat päässeetkin) mutta mulle on sanottu että vartiointiviettiset koirat ei sovellu tokoon saatikka palveluskokeisiin (?). Ongelma on se että meidän lähimailla ei ole kuin pentujen (alle 1v) ja agilitykursseja... Minne sä meitä ohjaisit? Mitä muuta tyttö voisi tehdä tuollaisen ison ja energisen möhkön kanssa?

  Kiva jos osaat auttaa, sillä multa tyttö kyselee tällaisia enkä oo varautunut vastaamaan moisiin kysymyksiin, mulle kun piti tulla sellainen takan eessä makoileva löhökoira (hehheh :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Anteeksi myöhäinen vastaus. Minulla ei juurikaan ole itsellä mitään kokemusta laumanvartijoista, joten niiden "sielunelämää" en osaa yhtään tulkita. Paras vaihtoehto on hakeutua lähimmän koirakerhon tai muun vastaavan kursseille, jossa ohjaaja näkee koiran konkreettisesti paikan päällä. Laumanvartija itsessään on jo sen verran haastava saada toimimaan ihmisen eteen, mutta tiedän muutamia poikkeuksia. Mikseipä tämä teidänkin oma voisi olla yksi sellainen? ;)

   Poista
 8. Nyt oli kyllä mielenkiintoinen ja ennenkaikkea, ajankohtainen postaus!

  Minusta on käsittämättömän väärin (tai oikeastaan typerää), että ilkeisiin kommentteihin jaksetaan panostaa, mutta sitä nimeä ei kuitenkaan voida julkaista. Meille on viimeaikoina satanut muutama todella ilkeä kommentti (melkein 5vuotisen blogin aikana ilkeitä kommentteja on tullut vain oikeastaan nyt), jonka on oikeasti tarkoitettu loukkaavan minua - on muunmuassa käsitelty koiranhoitoani (kuinka huonosti koirat meillä elää ja muuta vastaavaa.) sekä uutta perheenjäsentä Marttaa, joka oli kuulemma väärä valinta. Sekä sitä, että kuinka paska olen keksimään omille koirilleni nimiä :-D Näissä tapauksissa ei oikeastaan voi muutakuin nauraa ja laittaa kommentit toisesta korvasta ulos. On vain jotenkin kurjaa, että ihmisiltä puuttuu nykyään ne käytöstavat ja järki - harva tuollaisten kommenttien laittaja sanoisi samaa nimellä saati kasvotusten. Ja usein "suutarin lapsella ei ole kenkiä" eli sanottu asia ei välttämättä ole yhtään paremmin hänellä itsellään - pitää vain kuitenkin sanoa ja purkaa jollekin tästä..

  Sitten siihen ruokintaan - meillä olen todennut tuon kuparin sekä porkkanan aiheuttavan valkoisiin turkkeihin kellertävää väriä. Meillä tällähetkellä ruokana on ANF:in penturuoka. Penturuoka siksi, että meillä rupesi jokin aika sitten paino tippumaan kummaltakin koiralta yhtäkkisesti ja nopeasti. Kun kyseessä oli pieniä koiria ja puhuttiin jo painonpudotuksessa kilosta (kyseessä siis normaalisti hoikat koirat), niin oli aika kipaista eläinlääkäriin ja nopeaa. Eläinlääkäri ei löytänyt painon lähtemiseen mitään vastausta (esim. madot, jokin sairaus), mutta lähdimme kokeilemaan penturuuan sekä rasvaisen lihan syöttämistä. Näillä saatiin tyttöjen painot nousemaan ja syödään tuota siis edelleen :-) En tiedä sitten mikä oli, mutta nyt ovat kummatkin kuitenkin kunnossa. Pitää katsoa josko tuota Happy Dogia testaisi tässä joskus - ei kuulosta ollenkaan hassummalta!

  Kiitos ja anteeksi tästä kilometri-kommentista! :-D Ihania kuvia tässä postauksessa - tuo canvas-taulu etenkin on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja iso kiitos kommentistasi! Itse tein sen periaatepäätöksen, että en pilaa enää yhtään päivääni ilkeiden kommenttien takia. Ne poistuu yhtä nopeasti, kun on tullutkin.. that's it!

   Tuosta Happy Dogista minulla ei ole kyllä pahaa sanottavaa. Pentu on kasvanut tasaisesti ja turkki on todella hyvässä kunnossa. Kokeilemisen arvoinen tosiaan! :)

   Poista