tiistai 27. tammikuuta 2015

Kaavat on tehty rikottaviksi

Tässä otsikko, johon voin kiteyttää meidän viime viikkojen tekemiset niin treenirintamalla kuin kotioloissakin. Uudet tuulet puhaltavat ja olen sen johdosta onneksi alkanut kiinnittämään huomiota moneen asiaan. Olen vihdoin ja viimein investoinut kunnon kalenterin ja laittanut sen ajantasalle. Tutut rutiinit ovat saaneet väistyä uusien juttujen tieltä ja sen myötä motivaatio on kasvanut esim. treenaamiseen ihan hurjasti. Näinkin pienellä, kun tiettyjen kaavojen rikkominen toi ihan uuden sykäyksen moneen asiaan. Kaavoja on rikottu niin koiran treenissä, pennun leikityksessä ja monessa muussa. Kivaa vaihtelua ja ennen kaikkea hienoa oppia uusia tekniikoita. Jos joskus on aikomus nousta seuraavalle tasolle koiran koulutuksessa, niin suuntana on uudet kouluttajat ja heidän neuvonsa. Nyt olemme olleet useiden eri kouluttajien silmän alla varsinkin Alman kanssa ja voin vain todeta, että hurjaa kehittymistä on tapahtunut. Vilman kanssa olen saanut hyviä neuvoja niihin muutamaan liikkeeseen, jotka meillä voittajaluokassa takkuaa.

Viime viikolla taisinkin olla hallilla ainakin neljä kertaa ja kummallekin koiralle otettiin joka kerta intervallitreenit. Lyhyet pätkät treeniä ja autoon, jonka jälkeen toinen kierros. Ensimmäinen kaavan rikkominen sattui juuri tämän asian kanssa. Älä ikään väsytä koiraa liian pitkällä alkuhömpällä, vaan käytä se energia hyväksesi tekemällä välillä jotain muuta. Tee asioita, joita koira ei osaa, älä tee turhaan niitä, jotka se osaa. Meillä noudon palautus voisi olla vauhdikkaampi, joten siihen osaan vain kiinnitettiin huomiota. Kyllä se juoksee kun raketti kapulalle, joten miksi hinkata sitä. Ethän sinäkään opittuasi ajamaan polkupyörällä seuraavalla kerralla jälleen opettele sitä..?!
  Toinen rutiini rikottiin siten, että palkan suuntaa ja paikkaa muutettiin radikaalisti. Koiraa leikitettiin henkilöryhmän sisällä. Tässä pointtina se, että tehdään henkilöryhmästä kiva paikka, eikä palkata pois päin siitä. No tottakai.. miksi asiat tajuaa vasta hinkattuaan niitä kauan ihan väärin. Kiinnitettiin myös siihen huomiota, miten kainalopalkka oikeasti toimii ilman, että koira alkaa edistää. Kivoja onnistumisia tuli kummankin koiran kanssa, jes!

Kummallekin koiralle on otettu monena päivänä ruutusulkeiset ja kyllä se alkaa tuottaa tulosta. Almalle, joka syö kaiken mikä edestä ei pakene, niin toimii täysin ruualla tässä hommassa. Vilmalle hinkkasin aluksi myös ruualla, mutta totesin ettei se toimi. Vaihdoin patukkaan ja muutin palkan suuntaa, niin johan alkoi pinkoa ruutuun ja jäädä sinne hyvässä vireessä.
Olin viime sunnuntaina Marja-Leena Hiturin tokoseminaarissa kuunteluoppilaana ja voi miten mieli avartui jälleen uuden oppimiseen. Sielä tehtiin paljon ihan EVL liikkeitä koirille, jotka ovat ihan tokon alkutaipaleella. Taisi siinä 7 minuuttia kulua, kun opetettiin boxerille tunnistusnouto. Tästä innostuneena tilasin ison läjän uusia tunnarikapuloita ja vaikka mitä muuta innostavaa Berralta!

Minun pieni Almani se jaksaa aina yllättää. Se on alkanut toimimaan hallissa todella kivasti tehden kaikkia samoja liikkeitä, mitä emänsäkin. Sen työmotivaatio on kyllä hienoa katsottavaa, toivottavasti en vain pilaa sitä jollain typerällä jutulla tulevaisuudessa. Hallista on tehty sille kiva paikka, jossa saa pitää hauskaa. Niinpä kun hallille saavutaan, niin pikkuneiti ei meinaa housuissaan pysyä. Pitäisi vain muistaa se tärkeä asia, että se on vielä pentu. Sen keskittymiskyky on vielä ihan hippunen verrattuna Vilmaan. Siltä ei juurikaan voi vielä mitään vaatia, mutta hienosti se tarjoaa kontaktia ja tyrkyttää leluja. Leikittämiseen minun on itse kiinnitettävä huomiota, etten vahingossa tapa pennun vastustushalua. Pitäisi aina vahvistaa näitä asioita, niin minulla on jatkossakin iloinen treenikaveri.Meidän treenirintamalla kohdattiin ihan uusia haasteita, kun Alma pääsi leikkimään maalimiehen kanssa. Otimme eräänä aamuna maalimiehen hallille sillä mielellä, jos hän jatkossa voisi ottaa meidät omaan ryhmäänsä. Ensimmäisellä kierroksella katsottiin miten neidistä lähti haukkua ja sen jälkeen saalistettiin patukkaa sekä leikittiin maalimiehen kanssa. Alma voitti patukan itselleen ja toi sen autolle asti. Pian otettiin toinen kierros, jolloin maalimies oli piilon takana. Tulimme sisälle halliin ja maalimies kolisteli piiloa ja huikkasi. Tästä Alma alkoi haukkumaan paikallaan häntä pystyssä. Maalimies meni uudelleen piiloon ja sieltä tullessaan paukautti piiskaa ilmassa, jolloin Alma alkoi haukkumaan kovempaa ja lähti vetämään kohti maalimiestä. Haukkui koko ajan välittämättä maalimiehen kovista äänistä. Maalimies poistui piiloon ja me lähdimme voittajina takaisin autoon. Jestas minkälainen ääni tuosta pikkupennusta löytyy.. huh! Tuli kyllä sellainen olo, että mitä ikinä tapahtuukaan, niin minua se ei yksin jätä mihinkään tilanteeseen.
Nyt käydään jatkossa leikkimässä maalimiehen kanssa ja katsotaan miten tilanne kehittyy.


5 kommenttia:

 1. Moikka Essi!
  Kirjottaisitko tuosta tunnarista postauksen kunhan ehdit? Me ollaan Kamun kanssa taas takaisin lähtöruudussa, mua on itseänikin jo alkanut ketuttaa koko liike. Viime keväänä saatiin se ykköstulos ja tunnarista jopa 8, mutta ei toi handlaa sitä kunnolla. Ongelma on se, ettei se haista vaan haluaisi noutohulluna tuoda kaikki kapula!! :o olen kokeillut piilotusta ja purkkitekniikkaa mutta aina se jossain vaiheessa riistäytyy siltä käsistä turhaan vouhotukseen vaikka olen opettanut liiketta täysin rauhallisessa mielentilassa ja palkannut erittäin hillitysti.

  Voittajaluokkaan/tokoon yleensäkin annan vinkkinä ketjuttamisen. Meillä on nyt aloitettu aivan uusi palkkausmalli, koska koira on alkanut tajuta kokeessa, ettei sieltä palkkaa heru. :D Eli olen aloittanut ketjuttamaan liikkeitä pikkuhiljaa yhteen. Näytän Kamulle, että palkka heitetään paikkaan X, sitten tehdään pätkä jotain ja vapautetaan palkalle. Sit pikkuhiljaa vaadin enemmän ja vapautan. Toimii hyvin ja motivaatio säilyy. Muistaa vaan välillä tehdä niitäkin lyhyitä pätkiä ja sit vapautus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan Ronja sulle vaikka privana viestiä tuosta tunnarista :)

   Poista
 2. Hei!
  Mukavaa on lukea blogiasi. :) Innolla odottelen aina uusia postauksia.
  Olen itse hankkimassa ensimmäisen valkkarin nyt keväällä joten on mukava lukea sinun mielipiteitä ja lukea teidän treeneistä.

  T. Jessica

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja kiva että blogi on mieleinen! Tsemppiä myös pennun hankintaan :)

   Poista
 3. Hei!Kertoisitko millainen koira valkoinenpaimenkoira on lemmikkinä?Olen harkitsemassa uutta ja tätä rotua,niin viitsisitkö kertoa sen luonteesta,käyttäytymisestä,energisyydestä,koulutettavuudesta jne?Kiitos kuitenkin vaikka et jaksaisikaan vastata kysymyksiini. :) -Anni

  VastaaPoista